Helse-sykdommer.

Her vil jeg fortelle litt om helsen til våre hunder.

PRA-Progressiv retinal atrofi er betegnelsen på en sykdom som angriper synscellene  i øynenes netthinner. I utgangspunktet er netthinnen normalt utviklet og hunden har normalt syn, men på et tidspunkt skjer det en gradvis ødeleggelse av synscellene. Hva som starter prosessen er ikke fastslått, men sykdommen er arvelig betinget og forekommer ikke sjelden hos enkelte hunderaser.

I netthinnen finnes det to typer synsceller. Stavene er viktige for at hunden skal kunne se når det er dårlig lys, mens tappene virker om dagen og er også ansvarlige for det fargesynet hunden har.

Vi har pr i dag kun øyenlysing på våre hunder til å stille en PRA diagnose.Jeg vet det er de som sier at spitzen kan dna testes men så lenge det ikke er funnet en egen tysk spitz markør kan man bare øyenlyse , det blir det samme resultatet.et kreves hundrevis av Pra hunder som må sende inn prøver for å kunne finne markøren for vår rase.

Så eneste måten vi har for å prøve å unngå at våre hunder blir født med PRA er å sette oss inn i mittelspitz linjer hvor man lærer hvilken linjer som er kjent PRA linjer og ikke ,slik at man ikke dobbler og krysser disse for nære hverandre.

 

PL- Patella Luksasjon.

Patellaluksasjon er en arvelig disponert sykdom hvor kneskålen (patella) forskyves ut av sin normale posisjon på lårbenet). Tilstanden er som regel ikke til stede når hunden blir født men de grunnleggende strukturelle endringer som gir patellaluksasjon er til stede. Hunden utvikler da patellaluksasjon i løpet av de første leveårene.                                                                              Forskyvningen av kneskålen kan skje enten til innsiden eller utsiden av kneleddet. Forskyvning på innsiden er mest hyppig og forekommer oftest på små hunderaser (chihuahua, cavalier king charles, bichon frisè, pomeranian, puddel).

Der finnes flere grader av patellaluksasjon, avhengig av om kneskålen er periodevis eller permanent luksert:

Grad 1: Patella lar seg luksere på utstrakt ben, men glipper tilbake på plass med en gang 

Grad 2: Patella lukserer spontant når leddet bøyes og forblir luksert til den legges på plass manuelt etter at leddet strekkes

Grad 3: Patella er permanent luksert. Den kan legges tilbake på plass på strukket ben, men lukserer igjen ved bøyning.

Vi har krav på vår rase at mor og far skal være pl sjekket av godkjent veterinær og resultatet skal ligge på hundens stamtavle på Dogweb /Nkk siden. Hunder som ikke er pl sjekket får ikke valpekull registert i NKK.

HD- Hofteledds dysplasi: 

Hofteleddsdysplasi er en utviklingsfeil i hofteleddet, der lårhodet (øverst på lårbenet) ikke passer sammen med hofteskåla. Dette kan medføre unormal bevegelighet og slitasje i leddet, slik at leddbrusken slites, og forkalkninger oppstår.

HD utvikles mens hunden vokser, og skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Graderingen av HD i NKKs screeningprogram er gjort ut fra røntgenfunn. Hundene må være ferdig utvokst i bekkenet før røntgenbilder kan tas og avleses av NKK. Kun veterinærer som har gyldig avtale med NKK om røntgenfotografering for sentral avlesning, kan få avlest bilder i NKK.

Resultater HD

A = Fri
B = Fri
C = Svak grad   
D = Middels grad
E = Sterk grad
 
NKK sine anbefalinger ved bruk av hunder med Hd i avl er : A-B-C-D kan brukes mot en hund som er fri. E skal IKKE brukes i avl.